Langdistancehandel i romersk jernalder — fra gaveudveksling til aftalehandel - Lund Hansen, Ulf (Hikuin, 1990)
Vareudveksling - handel - er et integreret element i det forhistoriske samfund og vigtig for dettes funktioner udadtil og indadtil. Jeg skal her begrænse mig til emnet indenfor perioden romersk jernalder fra omkring Kr.f. til ca. 400 e.Kr. »Handel« har som begreb eksisteret fra arkæologiens barndom, fra såsnart man erkendte tilstedeværelsen af fremmed producerede genstande, men materialet blev som oftest formalistisk bearbejdet ud fra datidens egne forudsætninger og økonomiske begreber. Et markant skel indtræder ved arkæologiens orientering indenfor etnografiske og økonomiske teoridannelser fra 1950’erne og fremefter, ofte baseret på ikkeeuropæisk materiale. Således har især K. Polanyi ved sit substantivistiske grundsyn i en årrække præget debatten. Polanyis teoridannelse er indarbejdet i den evolutionistiske forskningsretning, der ofte indgår i en nyevolutionistisk holdning. Vigtigt er her en helhedsbetragtning af samfundets sociale, politiske, økonomiske og teknologiske forhold. Dette illustreres f.eks. tydeligt af E.R. Services teoridannelse, hvor bestemte grundtyper af social/politisk organisation er ledsaget af bestemte distributionssystemer.