Eksotiske faunarester i Kongemose- og Ertebølletid - et resultat af udveksling? - Vang Petersen, Peter (Hikuin, 1990)
Den mesolitiske befolkning i Sydskandinavien havde sociale kontakter, der rakte langt ud i Europa, og som bl.a. kan aflæses i den paralleludvikling, der foregik for pilespidsernes vedkommende. I forbindelse med en sådan udveksling af ideer har jægerne utvivlsomt også udvekslet genstande af forskellig art, men vi har hidtil manglet de arkæologiske beviser for en sådan adfærd. Ganske vist ses henimod slutningen af Ertebølletid en spredning af »skolæstøkser« fra Karpaterne til Nordeuropa og Sydskandinavien, men denne import af de mellemeuropæiske bønders statussymboler synes at være et led i Ertebøllekulturens neolitisering og må da anses som utypisk for rent mesolitiske samfund.