Undervandsarkæologiske registreringer ved Bispens Hald - Gadgaard, Hans; Hjermind, Jesper; Vellev, Jens (Hikuin, 1992)
Fra ældre tid har det været kendt, at der i søbunden omkring Bispens Hald findes bevaret betydelige mængder af nedrammede egepæle - jf. foregående artikels afsnit 4. Også fiskerne i søen kender i dag til pælene. Nogen detaljeret beskrivelse af dem er aldrig fremkommet hverken i den topografiske litteratur eller i de faglige afhandlinger om voldstedet. I begyndelsen af 1970-erne blev pælene iagttaget af Hans Gadgaard fra Viborg Sportsdykkerklub. Klubbens uddannelsesprogram foregik og foregår til dels endnu i Hald Sø, og det var derfor nærliggende at se nærmere på, hvad søbunden gemte ved de to voldsteder, som ligger ud til vandet. Ved Niels Bugges Hald findes der tilsyneladende ingen gamle konstruktioner, men til gengæld spor efter tyskernes tilstedeværelse under 2. verdenskrig i form af pigtråd, våben og ammunition.