Takbjälkar och golvbjälklag - Ericsson, Torkel; Bartholin, Thomas (Hikuin, 1992)
Sedan 1981 har det varit känt att Kärnan i Helsingborg blivit dendrokronologiskt undersökt och att det därvid visat sig att det medeltida tornet är ungefar hundra år äldre än vad Torsten Mårtensson gjorde gällande i sin avhandling från 1934. Mårtensson daterade Kärnan till tiden för Erik av Pommerns införande av Sundstullen - alltså omkr 1429 men den dendrokronologiska undersökningen sägs ha visat att borgtornet byggdes - eller i varje fall började byggas - redan omkring 1317/18. Hur säker är denna datering? När gjordes undersökningen? Hur många bjälkar omfattade den? Hade någon eller några av dem splint och kanske till och med bark, vilket ger en säkrare datering än om de yttersta årsringarna saknas? Var sitter bjälkarna? Ar de jämngamla med tornet eller kanske sekundärt ditsatta? Ar det uteslutet att de härstammar från en annan och äldre byggnad än Kärnan? Eller är de kanske rentav yngre? Och sist men inte minst: Vad blev undersökningens fullständiga resultat? Det är ovanstående och en del därmed sammanhängande frågor som kommer att behandlas i det följande. Framställningen bygger på undersökningar som gjorts vid flera tillfällen mellan 1976 och 1991. Som det kommer att visa sig är bjälkarna ännu lite äldre än vad de först tycktes vara, men de årtal som nu gäller står fast.