Danske privatborge før 1250? Et bidrag til det omdiskuterede spørgsmål - Engberg, Nils (Hikuin, 1992)
Det har været den fremherskende opfattelse indenfor de senere tiårs forskning, at vi i Danmark før midten af 1200-årene udelukkende - nogle mener næsten udelukkende - har borganlæg, som enten kan henføres direkte til kongen eller til ham nærtstående personer. Private borge i den betydning, der her tænkes på, dvs. befæstede anlæg til beskyttelse for en stormand, hans familie og hans husstand hører til i perioden efter 1250. Når det nu igen er blevet aktuelt at stille spørgsmåltegn ved det entydige i ovennævnte opfattelse skyldes det, at der i de senere år i flere tilfælde ved arkæologiske udgravninger i vore voldsteder er fundet bebyggelse fra 1100-årene. Det er formålet her at forfølge disse arkæologiske resultater og se, om det kan sandsynliggøres, at der virkelig har været private borge så tidligt som i 1100-årene.