Middelalderens Trøndelag : Den kirkelige organisasjon i landsdelen, fylkeskirker, sognekirker, klostre - Sandnes, Jørn (Hikuin, 1993)
Navnet Trøndelag brukes i dag som fellesbetegnelse for de to administrative enheter, fylkene Nord- og Sør-Trøndelag, men dette er uhistorisk. I middelalderen var Trøndelag begrenset til bygdene omkring Trondheimsfjorden, omfattet f.eks. ikke Fosen (som tilhørte Nordmøre) eller Namdalen (som var et eget landskap og fylke). Trøndelag, gno. prcendalog, der førsteleddet er gen.pl. av folkenavnet prcendr, betyr egentlig »trøndernes lovområde«. Dette antas å gå tilbake til før rikssamlingstiden ca. år 900, hvilket skulle bety at det her i landsdelen var organisert et lov- og tingfellesskap i en eller annen form alt den gangen, med et felles tingsted for hele området. Dette må enten ha vært Eyrating ved utløpet av Nidelva eller - etter min mening mest sannsynlig - på Frosta, der hoved ti ngstedet i historisk tid, i kristen middelalder, var (Frostating).