Norsk klosterarkeologi - en forskningshistorisk oversikt - Lidén, Hans-Emil (Hikuin, 1993)
Innenfor del nåværende Norges grenser fantes det i middelalderen i all 27 klosterstiftelser. De eldste av disse klostrene ble grunnlagt omkring 1100, de yngste i løpet av 1200-årene. Bare én senmiddelalderlig klosterstiftelse kjennes fra Norge: birgittinernes etablering av et kloster i Bergen, en etablering som besto i overtakelsen av det gamle benediktinerklosteret Munkeliv omkring 1420. Det eldste klosteret i Bergen ble således nedlagt allerede på 1400-tallet. Det gjaldt også to andre bergenske klostre: Nonneseter kloster og Jonsklosteret. Dessuten ble en annen meget tidlig klosterstiftelse på Vestlandet nedlagt i denne perioden; nemlig Selje klosler i Nordfjord. De øvrige klostrene synes å ha eksistert frem til reformasjonen, men da ble samtlige oppløst og overtatt av Kronen som i første omgang ga dem til fortjente embetsmenn i forlening. Senere ble en rekke klostereiendommer frasolgt Kronen til private eiere.