Viborg Gråbrødreklosters første år og Peder Olsens to notater - Vellev, Jens (Hikuin, 1993)
I de hektiske år op mod reformationens officielle gennemførelse i 1536 udfoldedes der i de danske franciskanerklostre (også kaldet gråbrødreklostre eller mindrebrødreklostre) en omfattende forskning i ordenens historie. Baggrunden var den katastrofale situation, der var opstået under Frederik I med en række klosternedlæggelser til følge. For de tilbageværende klostre blev det nødvendigt at fremlægge klare og entydige beviser for ordenens juridiske og moralske ret til fortsat eksistens.