Holbæk Kloster : Sortebrødrenes hus indviet til S. Lucius - Græbe, Henrik (Hikuin, 1993)
Dominikanerklostret i Holbæk stiftedes 1269 eller 1275 og kirkegården indviedes 1276. Klostret brændte med byen 1287, men blev omsider genopbygget med støtte fra Christoffer II, og dette anlæg blev indviet 1323. Ved reformationen overgik kirken til sognekirke, mens byen overtog klosterbygningerne, og formentlig snart derefter blev østfløjen brudt ned tillige med de nærmeste partier af sydfløjen. Den resterende del af sydfløjen og hele vestfløjen bevaredes derimod og har siden tjent forskellige samfundsnyttige formål såsom rådstne, fængsel, ligkapel, latinskole, bibliotek. Disse bygninger er fortsat bevarede. Klostrets nordfløj udgjordes af kirkebygningen, der blev revet ned 1869 og erstattet af den nuværende korskirke på samme sted, men orienteret i nord-syd, således at den tidligere kirke har ligget omtrent, hvor korsarmene nu er.