Synet på klostre i Danmark for tyve år siden og i dag - Olsen, Rikke Agnete (Hikuin, 1993)
Danmark blev i løbet af middelalderen rigt på klostre. Der kom ialt henved 140 stiftelser i by og på land, men ikke alle eksisterede gennem hele perioden. Alligevel er det så mange, at det næppe kan tindre, at de langtf ra alle er undersøgt arkæologisk. Det er såmænd også begrænset, hvad der er sket på dette område de sidste tyve år, og flere af de senere undersøgelser er ikke publiceret, bl.a. fordi de i mange tilfælde har været af mindre omfang. Alligevel er det rimeligt at tale om et ændret syn på klostrene, fordi de forskellige mindre studier set i sammenhæng med de få større undersøgelser og sat i forbindelse med ældre viden faktisk tegner et nyt og anderledes billede såvel arkitektonisk, som hvad angår klostrenes rolle i samfundet.