Undersökningar vid franciskanerkonventet på Kökar, Aland - Gustavsson, Kenneth (Hikuin, 1993)
Sedan 1982 driver Alands Museum ett arkeologiskt forskningsprojekt kring det medeltida franciskanerkonventet på Kökar, längst ut i den åländska skärgården. Arbetet har givit minst sagt förvånansvärda resultat, som öppnat nya perspektiv på den medeltida utvecklingen i denna del av Skärgårdshavet. När det gäller själva konventet och dess verksamhet är bilden nu någorlunda klar, men däremot visar nya dateringar och fynd att tiden före konventets tillkomst varit mycket mer mångfacetterad än man tidigare känt till. I bakgrunden kan man ana en komplicerad struktur av kyrkliga, ekonomiska och strategiska intressen, där även andre än franciskanerna varit inblandade.