Havet, kapellen och franciskanerna - Edgren, Helena; Hiekkanen, Markus (Hikuin, 1993)
Den äldsta kända historiska källa som berättar om färder till sjöss längs Finska vikens kuster är den seglingsbeskrivning i kung Valdemars jordebok, som brukar kallas det danska itinerariet (1). I detta finns en förteckning över vissa orter vid den rutt som löper från det danska Blekinge längs den svenska östkusten, söder om Aland och tangerande Finska vikens norra kust, för att sluta i Refvelsburg i Estland. Om itinerariet och dess färdrutt har det skrivits en hel del, speciellt i Finland, men också annorstädes. Trots detta har man inte kunnat enas om var itinerariets alla ankarplatser och hamnar varit belägna. Förvånande nog förefaller inte forskarna ha intresserat