Valvslagning med tegel i medeltidens svenska sockenkyrkor - Nilsén, Anna (Hikuin, 1995)
Vad var det som stimulerade till senmedeltidens omfattande valvslagningar i våra sockenkyrkor? Vilka var det som finansierade kyrkobyggandet över huvud taget, var det bönderna eller herrarna eller kanske båda i samverkan? Detta är ständigt debatterade frågor, och många frågetecken kvarstår. När det gäller valvbyggandet kan man fråga sig hur stor roll tegelbyggnadsteknikens anammande och spridning bland de inhemska hantverkarna spelade för det flitiga valvbyggandet under senmedeltiden. Men man skall sannolikt tänka sig flera samverkande orsaker till detta fenomen. Det är också troligt, att skälen kan ha varierat från fall till fall. De tekniska och ekonomiska aspekterna erbjuder dock vissa möjligheter till generaliserande resonemang. En förutsättning är emellertid, att valven låter sig datera någotsånär. Att med önskvärd precision fastställa deras tillkomsttid är ofta svårt.