Lektoriet i Gislöv - Jönsson, Karna (Hikuin, 1995)
När målningarna i Gislövs medeltida tegelkyrka på Skånska sydkusten skulle renoveras, blev vi, konservatorn och jag, nyfikna på vad som dolde sig bakom de igenmurade nischer som fanns på vardera sidan i triumfbågen. En tegelsten togs försiktigt ut och det gick att konstatera att utrymmet bakom var fyllt med lösa tegelstenar och bruk. Vi beslöt då att öppna och tömma nischerna. Då visade det sig att det på vardera sidan fanns en trappa av tegelsten som i vinkel ledde upp i riktning motvinden. Trappöppningarna mot långhuset var på båda sidor avbrutna och igenmurade. Nuvarande valv skymmer de igenmurade öppningarna.