Hur en medeltida kyrka reparerades på 1700-talet: Enligt anteckningar gjorda av prosten Alex. Kepplerus i Ingå efter Stora ofreden - Edgren, Helena (Hikuin, 1995)
Det följande är inte en vetenskaplig undersökning av hur en kyrka reparerades på 1700-talet utan snarareen ögonblicksskildring, en verbal »videofilm« om händelserna i en finsk landsförsamling för 250 år sedan. Artikeln baserar sig på de anteckningar prosten Alexander Kepplerus gjorde i Ingå på 1730-talet. Motsvarande arkivalisk information har bevarats även i andra finska församlingar, men prosten Kepplerus protokoll är så enastående detaljerade och levande, att de väl förtjänar att lyftas fram som ett exempel för nutida kyrkorestauratörer.