Rundkirken Skt. Mikaelis i Slesvig : Arkæologisk undersøgelse og rekonstruktion af en gådefuld bygning - Vellev, Jens (Hikuin, 1995)
Højt på bakkekammen lidt nord for Slesvig bys middelalderlige byport lå klosterkirken Skt. Mikaelis (fig. 1). Trods drastiske ombygninger (fig. 2) indeholdt den til ind i 1800-årene betydelige rester af en rundbygning. Om dennes ældste anvendelse har der i tidens løb været fremsat mange teorier: Hedensk tempel, pakhus for engelske købmænd, vagttårn i Slesvigs forsvarssystem er nogle af forslagene. Det var en gådefuld bygning. Efter et mislykket restaureringsforsøg i 1870, hvor halvdelen af bygningen styrtede sammen, blev de resterende mure nedrevet. På tomten opførtes en korskirke i gule teglsten. Denne blev på grund af forfald nedrevet i juli 1971 til fordel for et kirkeligt centrum, som siden 1973 breder sig på den gamle kirkebakke. Inden nybyggeriet blev der åbnet mulighed for en arkæologisk undersøgelse.