Bemalede romanske døbefonte i det middelalderlige Danmark - Haastrup, Ulla (Hikuin, 1995)
I dag kan man stadig udgive publikationer om romansk stenskulptur, enkeltkvadre, portaler eller fonte i sort/hvide gengivelser. Få far veillustrationer forekommer, der hvor forfatterne synes, at vekselvirkningen mellem rød, grå eller flammet granit fremstår særlig smukt. Dermed udtrykkes klart vor tids holdning til den oprindeligt bemalede, romanske stenskulptur. I 1100-tallet ønskede man at dække de forskelligt farvede granitsten - således f.eks. kumme og fontefod, der ofte kan være hugget af henholdsvis rød og grå granit - med en udsmykkende bemaling. Formålet med denne artikel er at fortælle om: l.Den historiske baggrund for nutidens opfattelse af stenskulpturen. 2. De mange bemalingsrester på danske fonte, der indtil nu er registreret. 3. Analyser af de forskellige tiders bemalingslag ved hjælp af farvesnit. 4. Rekonstruktionsforsøg ved bemaling af løvefonten på Hjerl Hedes Frilandsmuseum. 5. Vigtigheden af at bevare og registrere/analysere farverester på stenskulptur.