»Kongens Kammer« og »Dansesalen« : Indrettet i Viborg Gråbrødrekloster - Vellev, Jens (Hikuin, 1996)
"»Anno 1540 war høystbemeldte Konning Christianus Tertius i Wiborg, som war paa Scholasticæ Virginis dag, og da gaf hånd Byens indbyggere forlof til at fløtte Wintmølle for Glittrup søe. Samme tid logerede han udi Hospitalet, hvor hånd hafde ladet indrette adskillige Gemacher, hvilche siden Anno 169. blefwe nedbrudte, iblant andre var der og een stor Sahl; som kallediss Dantze-Sahlen hvor hånd anno ... giorde ... Bryllup«". Citatet her stammer fra side 101 i det omfattende håndskrift, som den berømte Viborg-historiker, sognepræst ved Søndre Sogns Kirke, Christen Erichsen (1639-1711) udarbejdede om sin by. Dele af manuskriptet blev trykt i 1727,2 og her finder vi side 40-41 det ovenfor citere de med en kort udvidelse af oplysningen om møllen. Det skal dog være hospitalet, som her vil blive genstand for nøjere overvejelser. Om kongens ophold i byen 1540 har der sjældent hersket tvivl, men ved nærmere studium af det overleverede skriftlige kildemateriale må vi nok flytte begivenheden til 1545. Fra dette år har vi kendskab til flere kongebreve - nogle bevaret i original - udstedt i byen. De er alle dateret i begyndelsen af februar måned. Brevet med omtalen af mølleflytningen er blot bevaret i kopi, men med dateringen »Scolasticæ virginis Dag Anno 1540«. Dette år var kongen dog ikke i byen på den nævnte dag - 10. februar - og udgiveren af brevet A. Heise retter da også året til 1545.’ Christen Erichsen har åbenbart haft kendskab til afskriften, bevaret i en kopibog i Stiftsarkivet, og derfor indsniger det fejlagtige kongebesøg 1540 sig i den lokaltopografiske litteratur.