En vandmølle ved cistercienserklosteret i Løgumkloster - Rejnholdt Kristensen, Tenna (Hikuin, 1996)
I del vestlige Sønderjylland ligger den lille by Løgumkloster. Byen er ikke mindst kendt for sin smukke kirke, som i middelalderen var nordfløj i et cistercienserkloster. Det meste af klosteret er forlængst revet ned, og kun en del af den oprindelige østfløj er bevaret. Den nordfløj, der i dag ligger i forlængelse af kirken, er rejst i 1614 og stammer fra den periode, hvor cisterciensermunkene var blevet fordrevet og klosteret tjente som bolig for amtmanden og den sønderjyske hertug. Bygningen kaldes derfor også for slottet. Det antages, at slottet ligger delvist oven på rester af de addre klosterbygninger. I middelalderen var klosteret et veludbygget anlæg. Haderslev Museum, der også har Løgumkloster under sit arkæologiske ansvarsområde, foretog fra 1990 til 1993 fire gravekampagner af hver 14 dages varighed. Man koncentrerede sig om området umiddelbart sydvest for klosteret (fig. 2), hvor der ikke før har været foretaget arkæologiske undersøgelser.