Næstved Gråbrødrekloster og Sortebrødrekloster - Birk Hansen, Palle (Hikuin, 1996)
I året 1134 bragte slaget ved Fotevig på Skånes sydvestkyst en ende på en lang og brutal borgerkrig mellem på den ene side kong Niels og hans søn Magnus, som i 1133 havde myrdet sin fætter Knud Lavard, på den anden side Erik (Emune), halvbroder til Knud Lavard. Den sejrende kong Erik Emune takkede’ sin gud ved at indstifte et benediktinerkloster i Ringsted ved Knud Lavards grav. Dette skete i sommeren 1135. Samme efterår fulgte stormanden Peder Bodilsen, hans moder Bodil og hans brødre Jørgen og Hemming kongens eksempel og stiftede tilsvarende et nyt benediktinerkloster, denne gang ved Næstved, hvor først og fremmest Bodil havde meget store besiddelser. Dermed fik benediktinerordenen som den første af de middelalderlige klosterordener fodfæste i Næstved 29. november 1135.