De danske middelalderklostres arkæologi - Olsen, Olaf (Hikuin, 1996)
At der rundt om i Europa findes større og prægtigere kirker end i Danmark kan ikke bestrides. Til gengæld tør vi hævde, at Danmark indtager en smuk førsteplads på bevaringsområdet. De middelalderlige kirker har næsten alle overlevet, og de har det godt. Hvor man end færdes på landet i Danmark, kan man være nogenlunde sikker på, at de sognekirker, man møder på sin vej er romanske i deres kerne, at de har større eller mindre gotiske til- og måske ombygninger, og at der siden middelalderen sjældent er sket væsentlige ændringer i bygningskroppene.