Abobiskoparnas kyrkolandskap - Hiekkanen, Markus (Hikuin, 1997)
Finland torde vara ett av de sista områdena i Europa som kom i den katolska kyrkans hägn och delvis av den orsaken är också den territoriala forsamlingsstrukturen med sina synliga former, dvs. sockenkyrkorna, synnerligen sen. I det följande granskas i allmänna drag det landskap som ter sig som trä- och stenkyrkor i Finlands eller i det medeltida Abo stift. Min hypotes är att stenkyrkolandskapet mest var resultatet av Abobiskoparnas kyrkopolitiska målsättning och forsamlingskollektivets arbete.