Byen, kirken og kirkestrukturen - Kieffer-Olsen, Jakob (Hikuin, 1997)
Arkæologiske undersøgelser i de af vores byer, der eksisterede i middelalderen, omfatter ikke sjældent kirker og/eller kirkegårde. Det var tilfældet i Ribe i 1993, hvor dele af såvel en kirkebygning som en kirkegård blev udgravet. Kirken har tilhørt Gråbrødreklosteret, den blev bygget i 1200-årene og nedrevet i 1500-årene, og lå lige syd for en af byens gader: Nordre Gråbrødregade. På den anden side af denne gade - altså nord for - lå kirkegården, og det er den, der har givet anledning til de efterfølgende overvejelser.