Viborg Gråbrødre Kirke i middelalderen - Krongaard Kristensen, Hans (Hikuin, 2020)
Gråbrødrenes kirke i Viborg blev benyttet frem til 1812. I de sidste år under navnet Nørre Sogns Kirke. Året efter blev inventaret solgt på auktion, og det ret nye tårn med kobberspir blev nedbrudt. Resten af kirken fik lov at stå frem til 1830. Nedbrydningen er foregået ganske grundigt, således at mange fundamentsten er brudt op. Det er derfor ikke muligt, at sige noget væsentligt om kirkens udformning ud fra de forskellige arkæologiske undersøgelser. Bortset fra enkelte byprospekter baseres vores kendskab til kirkens udseende på dels en opmåling med opstalter af Peder Jensen Abildskov fra 1760 og dels et par skitser med grundplan og to opstalter fra kirkens østparti af N.L. Høyen fra 1830 kort før nedrivningen af kirkens sidste rester. Hertil kommer en række detaljerede tegninger af murermester Chr. Gullev i Viborg. Gullevs tegninger er udført til forskellig tid mange år efter kirkens nedrivning. Når man sammenholder nogle af dem, er der overraskende store afvigelser mellem tegningerne. De kan således ikke være baseret på en tegning, han har udført, mens kirken endnu stod, men må være taget ud af hans hukommelse. De har derfor ikke nogen primær værdi.