Jordfaste mindesmærker i Danmarks yngre vikingetid - Roesdahl, Else (Hikuin, 2005)
Vikingetiden er en af de perioder i Danmarks historie, hvor særlig mange fornemme jordfaste mindesmærker blev rejst. Med mindesmærker menes her fysiske konstruktioner/anlæg, som er rejst og givet den pågældende udformning for at mindes en afdød mand eller kvinde (eller en levende person) og bidrage til at fastholde og styrke vedkommendes og familiens eller fællers prestige, ære, omdømme, ry og - for broers vedkommende, i kristen tid - måske også for at lette vejen til Paradis I bredere forstand rejses og rejstes mindesmærker også tit som politiske, kulturelle eller religiøse budskaber og kan med deres udformning være ideologisk baserede reaktioner på tidens store spørgsmål.