Translating Animal Art: Salin’s Style I and Anglo-Saxon cast saucer brooches - Dickinson, Tania M. (Hikuin, 2002)
Om at tyde dyrestil Salins style I og angelsaksiske støbte cirkulære skålfibler Af Tania M. Dickinson Cirkulære skålspænder er faktisk de hyppigste bærere af Salins stil I i England, men er blevet overset på grund af, at man blot har opfattet ornamentet som degenereret. Denne artikel søger at rette op på denne ensidighed ved at acceptere, at tydningen (i fysisk og sproglig henseende) er nøglen til at forstå både den udformning, som stil I fik på de cirkulære skålspænder, og muligvis dens betydning. Analysen er baseret på 281 støbte cirkulære skålspænder (næsten halvdelen af den totale mængde af typen): halvdelen har alene zoomorfe motiver, og den anden halvdel kombinerer zoomorfe og geometriske motiver. Dyrestilen er karakteriseret ved motiv, fremtræden og komposition. Medens »sammenhængende« motiver, genkendelige fra det klassiske tidlige stil I-repertoire, er godt repræsenteret, bliver opmærksomheden her overvejende rettet mod måden, hvorpå motiver og design blev omformet, idet både etablerede principper for stil I design (forkortelse, addition gensammensætning og dobbelttydighed) og tilpasning til den allerede eksisterende, geometrisk baserede tradition for cirkulære skålspænder er involveret. Selvom en justering af forandringens gang (devolution?) er vanskelig, kan processen påvises at have fundet sted gennem hele 6. årh. og at have været mest praktiseret i de vestlige distrikter af de angelsaksiske områder. At forklare denne omformede dyrestils betydning og rolle er tydeligvis vanskeligt, men det påstås, at det var resultatet ikke af uvidenhed eller ligegyldighed, men af et bevidst valg. Ved at overføre billeder fra den nordiske germanske mytologi og blande disse med andre symboler (romerske og saksiske) blev meningsindholdet både bevaret og spidsfindigt forandret, hvilket muliggjorde, at vigtige slægtninge udenfor Kent og de angliske hovedområder kunne skaffe sig deres egen identitet og tilhørsforhold.