”At forestille sig selv i fremtiden”: – unge i specialpædagogiske grundskoletilbud og transitionens uvisse landskab - Andersen, Tim Vikær (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2026)
[DK] Artiklen undersøger, hvordan unge i specialpædagogiske grundskoletilbud forestiller sig deres fremtid i overgangen til ungdomsuddannelse og beskæftigelse, og hvordan disse forestillinger formes i mødet med skolens transitionspraksisser. Med afsæt i possible selves identificerer analysen tre mønstre i de unges fremtidsfortællinger og viser, hvordan bestemte fremtider åbnes, indsnævres og legitimeres i et mulighedsrum præget af adgangsbetingelser, normalitetsforventninger og selvfremstillinger. [UK] “Imagining Oneself in the Future” – Young People in Special Education Settings and the Uncertain Landscape of Transition. The article examines how young people in special education settings in the Danish compulsory school system imagine their futures in the transition to upper secondary education and employment, and how these imaginaries are shaped through their encounters with school-based transition practices. Drawing on possible selves, the analysis identifies three patterns in the young people’s future narratives and shows how particular futures are opened up, narrowed, and legitimised within a horizon of possibility shaped by conditions of access, normative expectations, and self-presentations.