Pædagogers arbejde med skoletilhør - Poulsen, Christina Holm; Jakobsen, Lene Krogstrup (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2024)
Med afsæt i et forskningsprojekt om pædagogers bidrag til at mindske skolefravær og skabe skoletilhør sætter artiklen fokus på, hvilke faglige tilgange der ser ud til at være betydningsfulde i pædagogers arbejde med at skabe trivsel og skoletilhør. Gennem empiriske eksempler viser artiklen, hvordan en faglig insisteren på at se skolelivet fra børns ståsteder og en vedholdende pædagogisk opmærksomhed på børns deltagelsesbetingelser kan gøre en positiv forskel for børns deltagelse i skolens fællesskaber og oplevelse af skoletilhør. Men den viser også, hvordan børn kan lades i stikken, hvis den pædagogiske faglighed ikke kan komme i spil og dermed løfte den pædagogiske opgave. Abstract Educators’ work with school belonging Based on a research project on educators’ contributions to reducing school absenteeism and to create a sense of school belonging, the article focuses on which pedagogical approaches appear to be significant in educators’ efforts to promote well-being and school belonging. Through empirical examples, the article shows how an insistence on seeing school life from children’s perspectives and a persistent pedagogical attention to children’s conditions for participation can make a positive difference in children’s engagement in school communities and their sense of school belonging. However, it also shows how children can be left behind if pedagogical expertise cannot come into play and thus address the pedagogical task.