Bæredygtige fremtider skabt af børn og unge gennem fremtidsværksteder - Bønnelycke, Julie; Mariegaard, Stine; Zhou, Chunfang (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2024)
I pædagogisk praksis må vi forholde os til den tid og det samfund vi lever i, og i den antropocæne tidsalder betyder det, at klima- og biodiversitetskrise nu og i fremtiden kommer til at præge vores tilværelse. For at afsøge muligheder for at udvikle fremtidens bæredygtighedspædagogik har vi anvendt participatoriske tilgange til at udvikle et fremtidsværkstedsformat der tager udgangspunkt i deltagernes perspektiver og ønsker i projektet ’Børnepanelet’. Perspektiver på gode børne- og ungeliv nu og i fremtiden, og hvilken rolle bæredygtighed spiller i disse forestillinger, er her skabt af en gruppe 14-15- årige. Vores teoretiske udgangspunkt er posthumanistiske perspektiver, der muliggør intra-aktive tilblivelser af forholdemåder. Vi viser, hvordan et pædagogisk greb, fremtidsværkstedsformat med brug af kreative metoder, skaber rum for fælles udforskning af mulige, bedre fremtider. Abstract The Children’s panel – a participatory workshop approach to sustainable futures We are living in the Anthropocene, an era where climate crisis and biodiversity crisis are deeply entangled with the human way of living. In pedagogy we need to find new ways to integrate perspectives on the Anthropocene in our everyday practice. In the project the Children’s Panel we work with a group of 14–15-year-old children to investigate how Participatory Design-inspired methods can be employed to study children’s perceptions of sustainability and their wishes for learning about sustainability. With a theoretical onset in posthumanist perspectives we develop a situated approach to becoming together for sustainability-related intra-actions and connections. The methods enable a common articulation of possible futures, exploring possibilities for living better lives in times of climate crisis.