Skolevægring: – børn med udfordringer og deres vanskeligheder med at komme i skole - Dumstrei, Britta (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2023)
Resume Skolevægring er generelt set blevet et stigende problem blandt danske skoleelever (Knudsen & Møller 2017, Lund 2021) og især børn med diagnoser er overrepræsenterede i statistikker over børn der har svært ved at komme i skole. Samtidig er skolevægring som fænomen, noget vi ikke ved så meget om i en dansk kontekst. Artiklens ærinde er, ud fra et litteraturstudie, at afsøge forståelser af og grunde til skolevægring, samt diskutere skolens rolle og opgave ift. børn der vælger skolen fra. Artiklen tager udgangspunkt i et state-of- the-art litteraturstudie om skolevægring i et international perspektiv, men med et primært fokus på Danmark. Studiet er styret af følgende forskningsspørgsmål: Hvilke forståelser peges der på i litteraturen ift. børn der vælger skolen fra, samt hvilken betydning kan disse forståelser få for det forebyggende og indgribende arbejde i praksis? Abstract School refusal – Children with diagnoses and their difficulties in getting to school School refusal has become an increasing problem among Danish school students (Knudsen & Møller 2017, Lund 2021) and especially children with diagnoses are represented in statistics on children who have difficulty participating in school. At the same time, school refusal as a phenomenon is something we know very little about in a Danish context. Based on a literature study the purpose of this article is to make school refusal visible as a growing problem in a Danish school context, as well as to discuss the role and tasks of the school in relation to children who don’t want to go to school. The article is based on a state-of-the-art literature study on school refusal in an international perspective, but with a primary focus on school refusal in Denmark. The study is guided by the following research question: What is known from the literature regarding child-motivated refusal to attend school (School Refusal) and how can this information be used to prevent and intervene in practice?