Unge kvinder på socialpsykiatriske bosteder: – forhandlinger & navigationer på tværs af diagnoser og køn - Steno, Anne Mia; Holen, Mari (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2023)
Resume Gennem empiriske nedslag undersøger artiklen, hvordan kvinder på socialpædagogiske bosteder, oplever at skulle tilkæmpe sig ønskede positioner i deres liv og hvordan deres blikke på dem selv og deres udvikling er sammenfiltret og påvirket af de gængse og strukturerende diagnose- og kønsopfattelser de mødes af. Artiklens analyser illustrerer, hvordan både køn og psykiatriske diagnoser går forud for kvinderne og fortæller historier om, hvem de er og hvad de kan med deres liv, før de selv når frem. Et fokus på de ressourcer der ligger gemt i de forskellige former for modstand, strategier og navigationer kvinder gør brug af, samt et blik for de forskellige kontekster kvinderne er en del af – er relevant for det pædagogiske felt. Dels fordi det peger på, at diagnoser og psykisk sygdom ikke må stå alene, men også bør forstås som rimelige reaktioner på urimelige kontekster. Dels, fordi et fokus på kvindernes modstandsstrategier og navigationer viser, at de ikke er passive modtager af pædagogiske indsatser, men aktive medskabere af de kategorier, de mødes af og med. Abstract Young women at psychosocial housing facilities – negotiations and navigations across diagnoses and gender Through empirical extracts, this article examines how women in psychosocial housing facilities experience a need to fight for desired positions in their lives and how their view of themselves and their development is entangled and influenced by the common and structuring diagnosis and gender perceptions they encounter. The article illustrates how both gender and psychiatric diagnoses precede them and tell stories about who they are and what they are able do with their lives. A focus on the resources that are hidden in the different forms of resistance, strategies, and navigations that these women make use of, as well as a look at the different contexts that the women are a part of – is highly relevant for the pedagogical field. Partly because it indicates that diagnoses and mental illness cannot stand alone, but should also sometimes be understood as reasonable reactions to unreasonable contexts. Partly because a focus on the women’s resistance, strategies and navigations shows that they are not passive recipients of pedagogical efforts, but active co-creators of the categories they meet from time to time.