Pædagogisk faglighed: – i udsatte boligområder - Munck, Crisstina; Larsen, Vibe; Tofteng, Ditte (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2026)
[DK] I artiklen analyserer vi pædagogisk faglighed i daginstitutioner i udsatte boligområder på baggrund af observationer og interviews med nyuddannede pædagoger. Analysen viser, hvordan almen- og socialspecialpædagogik flettes sammen i en situeret praksis, hvor børns fællesskaber understøttes, og børn i udsatte positioner gives målrettet støtte. Vi argumenterer for, at denne praksis udgør en situeret og relationel faglighed, hvor den almene og socialpædagogiske viden gensidigt forudsætter hinanden. [UK] Pedagogical Professionalism in Socially Disadvantaged Residential Areas This article examines pedagogical professionalism in daycare institutions in socially disadvantaged residential areas, based on observations and interviews with newly qualified pedagogues. The analysis shows how general and social pedagogy are intertwined in a situated practice that supports collective participation while providing targeted support to children in vulnerable positions. We argue that this practice constitutes a relational and situated form of professionalism in which general and social pedagogical knowledge are mutually constitutive.