Børns trivsel og særlige deltagelse i legeeksperimenter: – et krydsfelt mellem det alment pædagogiske og specialpædagogiske - Jørgensen, Hanne Hede; Blomgren, Henriette; Koch, Anette Boye; Skovbjerg, Helle Marie (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2026)
[DK] Med en ressourceorienteret trivselsoptik undersøges børns trivsel og særlige legedeltagelse med afsæt i to såkaldte bekymringsbørn. Betegnelsen særlig bruges positivt og som kritik af en historisk brug af betegnelsen særlig om børn, der afviger fra normen. Artiklens empiriske materiale stammer fra projekt TRoLD, hvis centrale metode er legeeksperimenter. Legeeksperimenter er en pædagogisk rammesætning med materialer, der åbner for, at børn kan hengive sig til leg i alle dens former og på egne præmisser. Analysen viser, hvordan de to børn i eget tempo og med forskelligt materiale finder deres særlige deltagelse i leg og herigennem viser tegn på trivsel. Afslutningsvis diskuteres børns generelle deltagelse i leg i en almenpædagogisk optik. Artiklen bidrager med viden om, hvordan legeeksperimenter kan synliggøre et hver barns særlige tilstedeværelse og deltagelse i leg. [UK] Abstract: Children’s flourishing and special participation in play experiments Based on a resource-oriented perspective, children’s flourishing and special participation in play is explored. The term special is used positively and as a criticism of a historical use of the term special for children who deviate from the norm. The article draws on empirical data from the project TRoLD, whose central method is play experiments. Play experiments are a pedagogical and material-based framework that allows children to indulge in play on their own terms. The analyses follow two children and show how they in their own pace and with different materials find ways to participate and hereby flourish. Conclusively we discuss play participation of children in a general pedagogical perspective offering knowledge on play experiments ability to make visible the presence of each unique child.