Demokrati for alle: – relationelle tilgange til kommunikation og selvbestemmelse som vej til støttet beslutningstagning og medborgerskab for borgere med omfattende udviklingshandicap - Rasmussen, Gitte Lyng (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2025)
Resume Voksne med omfattende udviklingshandicap har samme rettigheder som andre. Alligevel er beslutningstagning og selvbestemmelse ofte udfordret for denne borgergruppe, der er afhængige af omfattende støtte og hjælp i hverdagslivet. Denne artikel fokuserer på, hvordan selvbestemmelse og beslutningstagning kan understøttes og fremmes af professionelle, der arbejder med gruppen. Artiklen argumenterer for, at en kropslig-relationel kommunikationsforståelse og en relationel tilgang til selvbestemmelse og medborgerskab er veje til at støtte beslutningstagning og øge selvbestemmelse og dermed medborgerskab for denne borgergruppe. Abstract: Democracy for all – relational communication and self-determination as approaches to improve self-determination and citizenship for citizens with profound intellectual disabilities Adults with profound intellectual disabilities have the same rights as others; However, decision-making and self-determination within this citizen group are often challenged. This article focuses on how self-determination and decision-making can be supported and promoted by professionals. The article argues that an embodied communication understanding and relational approach to self-determination and citizenship is a way to support decision-making and increase self-determination and thereby citizenship for this citizen group.