Den rette vilje? – beboermøder & demokrati i bofællesskaber for ensomme ældre - Meyer-Johansen, Hanne; Steno, Anne Mia (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2025)
Resume I denne artikel undersøges dominerende forestillinger om demokratisk mødepraksis på beboermøder for ældre, samt hvordan demokratisk deltagelse opfattes som hhv. rigtig eller forkert af både personale og beboere. Fokus rettes mod de dynamikker og forhandlinger, der præger beboermøderne, og hvilken betydning de professionelles forståelser af målgruppen ”ensomme ældre” har for beboernes muligheder for demokratisk deltagelse. Artiklens hovedspørgsmål er: Hvilke muligheder for demokratisk deltagelse fremkommer på beboermøder for ældre, og hvordan påvirker personalets opfattelser af ”den gode beboer” disse deltagelsesmuligheder? Abstract: The Proper Will? – Negotiating Democracy in in Communal Living among Older Adults Facing Loneliness In this article we examine dominant conceptions of democratic meeting practices at residents’ meetings for older adults, as well as how democratic participation is perceived as either right or wrong by both professionals and residents. We hence focus on the dynamics and negotiations that shape the residents’ meetings and the impact the professionals’ normative understanding of older individuals experiencing loneliness have for the residents’ opportunities for democratic participation. The main question of the article is: What opportunities for democratic participation emerge at residents’ meetings for older adults, and how do the professionals’ perceptions of the “good and willing resident” influence these participation opportunities?