Behov i motsättning och förhandling: – hur fritidshemslärare och barn gör omsorg i fritidshemmet - Vallberg, Nils; Elvstrand, Helene; Forsberg, Camilla (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2025)
SE Artikeln fokuserar på hur omsorg görs mellan barn och lärare i det svenska fritidshemmet. Utifrån tre etnografiska studier bygger artikeln på data från fältanteckningar av observationer och intervjuer med barn. Frågeställningar är: vilka synsätt aktualiseras när fritidshemspersonalen bedömer barns behov samt hur förhandlar och utövar barn inflytande gällande sina behov. Genom den metodologiska ansatsen konstruktivistiskt grundad teori har två konceptualiseringar identifierats av hur omsorg görs i förhållande till barns behov: ej förhandlingsbara behov och förhandlingsbara behov. Resultaten visar att både barn och vuxna strävar efter att tolka och uttrycka barns behov och ibland uppstår konfliktytor. I artikeln förs en teoretisk diskussion kring lärares arbete med det motstridiga uppdraget att både utmana barnen i sin utveckling och samtidigt beakta barns intressen och behov i stunden. UK Needs in Conflict and Negotiation – How Teachers and Children Enact Care in School-age Educare This article explores how care is enacted between children and teachers in Swedish school-age educare. We draw on data from three ethnographic research projects utilizing field notes from observations and interviews with children. The research questions are: What perspectives are activated when SAEC-staff assess children’s needs, and how do children negotiate and influence their needs? Through the methodological approach of constructivist grounded theory, two conceptualizations have been identified regarding how care is enacted concerning children’s needs: non-negotiable and negotiable needs. The results show that children and adults strive to interpret and express children’s needs, and sometimes conflict arise. The article engages in a theoretical discussion about teachers’ work and the task of challenging children in their development while simultaneously considering children’s interests and needs in the moment.