Pædagogmedhjælpere i daginstitutioner: – hvad siger skandinavisk forskning? - Rasmussen, Astrid Mus (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2024)
Denne forskningsoversigt undersøger, hvad vi fra skandinavisk forskning ved om pædagogmedhjælpere, der arbejder med 0-6-årige på daginstitutionsområdet. Emnet er højaktuelt, fordi pædagogmedhjælpere udgør ca. 50 % af det pædagogiske personale i en række europæiske lande. Manglen på uddannet personale er massiv og vil formentlig blive forværret (se bl.a. EVA 2020a). Forskningsoversigten er baseret på i alt 26 studier. Der blev søgt efter litteratur i forskningsdatabaserne Nordic Base of Early Childhood Education and Care (NB-ECEC) og Education Resources Information Center (ERIC) i perioden fra d. 23.2.2023 til d. 6.3.2023. Gennemgangen af litteraturen viser, at der overordnet er fire emner, der går igen: pædagogmedhjælpernes 1) baggrund, 2) kompetenceudvikling, 3) arbejdsopgaver og roller og 4) trivsel. Nærværende forskningsoversigt fokuserer på de tre førstnævnte emner. Abstract Daycare assistants in daycare centers – what do we know from Scandinavian research? This literature review examines what we know from Scandinavian research about teacher assistants working in preschools with 0-6-year-old children. This is particularly relevant as educational assistants comprise approximately 50 % of the teaching staff in several European countries. This shortage of trained educators is significant and likely to worsen (EVA 2020a). The overview is based on 26 studies from the Nordic Base of Early Childhood Education and Care (NB-ECEC) and the Education Resources Information Center (ERIC) with searches conducted from 23.2.2023 to 6.3.2023. The literature review reveals four recurring topics: the teacher assistants’ 1) background; 2) competency development; 3) tasks and roles and 4) well-being. The present literature review focuses on the first three topics.