Et kollektiv af superhelte: Om hvordan individ og fællesskab kan kobles i kreative ungdomsfællesskaber - Boysen, Mikkel Snorre Wilms (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2022)
Resumé I nyere forståelse af kreativitet fokuseres på kreativitetens distribuerede aspekter snarere end på individuel præstation. Dette blik giver rig mulighed for at kaste lys over interaktioner, relationer og samskabelse i kreative processer. På trods af dette, er sådanne kreativitetsforståelser i mindre grad anvendt til at undersøge fællesskabets anatomi i pædagogisk praksis. Formålet med denne artikel er således at skabe ny viden om fællesskabsfremmende processer med afsæt i nyere perspektiver på kreativitet. I artiklen undersøges kreativitetens rolle i en case, hvor klubberne i Roskilde igennem en årrække har arbejdet systematisk med at fremme kreative fællesskaber blandt børn/unge. Studiet er forankret i etnografisk metodologi og omfatter samlet 20 dages observationer og 50 interviews. Via et nærstudie af fem udvalgte gruppeinterviews med unge og fem personinterviews med pædagogisk personale argumenteres i artiklen for, at klubberne formår at arbejde med kreativitet i tilknytning til musik i en form, hvor individuelle udtryksmuligheder og inkluderende fællesskaber udgør hinandens forudsætning fremfor modsætning. Med afsæt i et distribueret perspektiv på kreativitet forklares dette bl.a. ved, at de normer, der produceres og reproduceres blandt medarbejdere og unge, er karakteriseret ved udvikling og åbenhed frem for slutmål og kategorisering. Artiklen bidrager hermed med viden om fællesskabende pædagogikker, der spejler nyere forestillinger om kreativitet. Abstract A collective of superheroes: how individual uniqueness and inclusive social norms can be simultaneously supported within creative youth communities Today, creativity is primarily conceptualized as a social phenomenon rather than an individual one. This relatively new perspective enables investigations of interactions and collaborations in creative processes on a more subtle level. However, such novel theoretical understandings are rarely used to investigate relationships between creativity and the formation of communities within a pedagogical context. Thus, the purpose of this paper is to create knowledge about community-building through the lenses of new theoretical perspectives on creativity. The paper examines the role of creativity in a case study in which afterschool clubs in Roskilde have systematically worked to promote creative communities among children and young people. The study is based on ethnographic methodology and includes 20 days of observations and 50 interviews. Through a closer examination of five selected group interviews with young people and five individual interviews with afterschool workers, the paper argues that the clubs manage to work with creativity in a way that simultaneously supports both individual opportunities for expression and inclusive social norms. Based on a distributed perspective on creativity, this is interpreted as a social and artistic norm characterized by development and open-endedness rather than end goals and classification. The article therefore contributes to knowledge around community-oriented pedagogies that reflects novel notions of creativity.