Legende samspil, frihed og rammer i det pædagogiske miljø – Narrative strukturer giver orienteringspunkter i hverdagen - Jørgensen, Hanne Hede (Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 2018)
Øvrig forfatter: Anette Boye Koch, ph.d., docent, VIA-UC Resume Med afsæt i et eksempel fra forskningsprojektet ’Det gode børnemiljø’ vises, hvordan en pædagog i en børnehave og inden for rammerne af et fortælleværksted indgår i legende samspil med en større gruppe børn. Gennem det legende samspil og ved at forbinde sig til børnenes ideer og inddrage deres perspektiver, støtter pædagogen deres deltagelse i aktiviteten. Med udgangspunkt i en narrativ analyse af fortælleværkstedet belyses og diskuteres, hvordan pædagoger og børn sammen udvikler narrative strukturer, som de bruger til at navigere i et institutionsliv, hvor meget foregår på én gang og på flere niveauer. Artiklen diskuterer, hvordan pædagoger kan anvende narrative strukturer til at skabe et godt pædagogisk miljø, hvor ’det gode’ knyttes til børns muligheder for deltagelse i hverdagslivet, mens ’det pædagogiske’ knyttes til pædagogers evne til at være både legende og rammesættende i deres samspil med børn. Abstract Based on an example from the research project ‘the good child environment’ the article illustrates how a pedagogue in a kindergarten and within the settings of a storytelling-session engages in play-full interactions with a large group of children. The play-full interactions motivate the children’s participation in the activity by connecting to their ideas and including their perspectives. Narrative analysis of the story-telling session shows – analytically – how pedagogues and children develop narrative structures, which are used on a daily basis to navigate in an institutional life where much is at stake simultaneously. The article discusses how narrative structures are useful in order to generate a good pedagogical environment in which ‘good’ is understood as children’s possibilities to navigate and participate in everyday life, and ‘pedagogical’ is understood as a professional balance between managing settings and acting playfully.