Stoppeklude i nyt lys: Hvad kan vi lære af historiske reparationspraksisser? - Skødt, Trine (Dragtjournalen, 2024)
Resumé Stoppeklude i nyt lys Hvad kan vi lære af historiske reparationspraksisser? Tøj og tekstiler i museernes samlinger bærer præg af tidligere tiders brug, genbrug, vedligeholdelse og genanvendelse. Praksisser, som alle har fået opmærksomhed på grund af vores nuværende klima- og miljøkriser. Denne artikel udfolder, hvordan designforskningens metodologi og genfremstillingen af en stoppeprøve afdækker nye perspektiver på fortidens håndværk. Den fremhæver, hvordan de færdigheder og kompetencer, der er indlejret i stoppeprøver, viser en høj grad af dedikation til tekstilreparation. Stopningsteknikker diskuteres også i forhold til overforbrug og den fornyede interesse for tekstilhåndværk. Abstract A New Perspective on Darning Samplers: Learnings from Historical Clothing and Textile Repair A Handy Craft: New Perspectives on Historical Clothing and Textile Repair. Clothing and textiles in museums’ collections show traces of past use, reuse, maintenance and recycling. Practices, which all have gained attention due to our present climate and environmental crises. This article unfolds how the methodology of design research and the re- making of a darning sampler uncover new perspectives on the handicrafts of the past. It highlights how the skills and competencies embedded in darning samplers demonstrate a high dedication to textile repair. Also, darning techniques are discussed with regard to overconsumption and the renewed interest in textile handicrafts.