”O store Dronning, Mode! du alene kan udrette det, hvorpaa alle Lægers foreenede Røst forgjæves raaber!”: Antimode og sundhedsoplysning i 1700-tallets Danmark-Norge - Grymer-Hansen, Morten (Dragtjournalen, 2024)
Resumé "Åh, store dronning, mode! Du alene kan udrette, hvad lægernes samlede stemme forgæves forsøger" - Antimode og sundhedsoplysning i Danmark-Norge i det 18. århundrede Afvisningen af luksus og mode i Danmark-Norge i det 18. århundrede er sammen med lignende følelser i hele Europa blevet bredt anerkendt og beskrevet som en form for antimode. Denne artikel fokuserer på en variant af antimode, der er identificeret som "sundheds- og fitnessnaturalisme", som fokuserer på modens negative indvirkning på helbredet. Ved hjælp af tidsskriftet Sundhedstidende, der blev udgivet fra 1778 til 1781 af lægen og professoren Johann Clemens Tode, undersøger dette studie, hvordan mode blev kritiseret fra et sundhedsperspektiv i det 18. århundrede. Abstract “Oh, great queen, Fashion! You alone can accomplish what the combined voice of physicians attempts to no avail” - Antifashion and Health Education in 18th-Century Denmark-Norway The rejection of luxury and fashion in Denmark-Norway during the 18th century, along with similar sentiments across Europe, has been widely acknowledged and described as a form of anti-fashion. This article focuses on a variant of anti-fashion identified as ”health and fitness naturalism,” which focuses on the negative impact of fashion on health. Using the journal Sundhedstidende, published from 1778 to 1781 by the physician and professor Johann Clemens Tode, this study examines how fashion was critiqued from a health perspective in the 18th century.