Køng Fabrik 1774-1924: Berømt for drejl og damask - Rasmussen, Karis Silkjær (Dragtjournalen, 2024)
Resumé Kjøng Hørfabrik - kendt for drejl og damask I det lille Køng Museum mellem Næstved og Vordingborg, der drives af engagerede frivillige, findes en vigtig historie om, hvordan den fineste hørindustri blev udviklet i Danmark. Det er ikke kun historien om storkøbmanden Niels Ryberg og hans ideer om at uddanne fattige mennesker til industrielt arbejde for at kunne forsørge sig selv, det er også historien om, hvordan hør blev forarbejdet industrielt fra såning til vævning af de fineste damasktekstiler, og hvordan flytningen af fabrikken fra byen til landet havde en enorm indflydelse på landbosamfundet. Abstract Kjøng Linen Factory - reowned for block woven and damask textiles In the small Køng Museum situated between Næstved and Vordingborg, run by dedicated volunteers, is an important history of how the finest linen industry was developed in Denmark. Not only is it the history of the grand merchant Niels Ryberg and his ideas of educating poor people to do industrial labour in order to provide for themselves, it is also the history of how flax was processed industrially from sowing to weaving of the finest damask textiles and how moving the factory from the city to the country had a huge impact on rural community.