Langhuse i nord, syd og vest: Regionale forskelle i ældre jernalder belyst ved langhusenes dimensioner - Haue, Niels (ALABU • Tidsskrift for nordjysk kulturhistorie, 2026)
I denne artikel påvises forskelle og ligheder blandt de førromerske bebyggelser i Jylland. Afvigelserne viser, at regionale forskelle i huskonstruktioner og bebyggelsesudvikling må medtages, når bopladser fra forskellige dele af halvøen sammenlignes. Limfjordsområdet kan i mange henseender opfattes som en regional gruppering i det jyske materiale. Således er byhøje og andre kulturlagspladser karakteristiske for området, der sammen med tilstedeværelsen af tørvehuse og nedgravede langhuse adskiller regionen fra andre dele af Jylland. Det skal dog påpeges, at lighederne med det øvrige jyske materiale også er væsentlige: Bebyggelsen består af øst-vest vendte treskibede langhuse af moderat længde, som hver især har udgjort en selvstændig enhed. Med baggrund i bebyggelsesstrukturen i Aalborg-området, vil fokus i fremlæggelsen omhandle landsbyernes opståen og længden af langhuset i førromersk jernalder. I Nordjylland er førromerske langhuse mellem 10 og 18 m lange, og huse over 20 m er, om ikke almindelige, så heller ikke enkelttilfælde. Disse længder står i stærk kontrast til de øvrige områder af Jylland, og denne fremlæggelse vil påvise regionale forskelle i Jylland. Det vil blive argumenteret for, at huslængder alene hverken skal tillægges en kronologisk eller en socioøkonomisk betydning.