Vesterbjerg: Tidligmiddelalderlig landbebyggelse med begravede og nedkulede dyr - Knudsen, Thomas Rune; Kveiborg, Jacob (ALABU • Tidsskrift for nordjysk kulturhistorie, 2023)
Udgravningen ved Vesterbjerg i Brovst afslørede en bebyggelse der dækkede 1,5 ha og inkluderede 44 bygninger, primært dateret til tidlig middelalder. Bemærkelsesværdige fund inkluderer to store enkeltskibede langhuse, hvor alle gårdens funktioner sandsynligvis har været under ét tag samt små vinkelformede toskibede bygninger. Den dominerende hustype syntes at være det enkeltskibede hus med rektangulær grundplan, selvom der var betydelig variation i husenes dimensioner, konstruktion og orientering. Udgravningen resulterede i en stor mængde dyreknogler, primært fra domesticerede arter. En hund var blevet gravlagt, mens en hoppe var blevet nedkulet i et hul efter en mislykket foling. En gennemgang af knoglematerialet antyder, at nogle af landsbyens dyr måske er blevet sendt til nærliggende markeder, hvorimod fx udtjente heste, til trods for kristendommens forbud mod spisning af hestekød, alligevel kunne ende på spisebordet.