Langhøjen ved Blenstrup: Et monument i langtidsperspektiv - Knudsen, Thomas Rune (ALABU • Tidsskrift for nordjysk kulturhistorie, 2025)
I 2021 blev udgravet en ikke nøjere daterbar langhøj, som var blevet udbygget i bronzealderen med gravlæggelser og tilføjelser af højfyld over flere etaper. De tre bronzealdergrave, hvoraf den ene var en hellekiste, indeholdt bl.a. fuldgrebsdolk med skede, halsring og tutulus. Derimod var der ingen neolitiske grave. Arkitektonisk minder langhøjen om barkæranlæggene, men afviger også på væsentlige punkter i en sådan grad, at der kan stilles spørgsmål ved anlæggelsestidspunktet. Udredningen af de mange faser rejser spørgsmålet om, hvad sådan et monument har betydet i et langtidsperspektiv? Ved opførslen af en langhøj skabte højbyggerne et monument med den fortælling, de ønskede at formidle. Grupper vendte tilbage og ændrede eller genopfandt en fortælling ved hvert nyt højbyggeri. Hvert indgreb var forskelligt, så hver gruppe forholdt sig til monumentet på deres egne præmisser. Igennem deres handlinger formede de stedet og dets synlighed, og anskuelsen af stedet ændrede sig drastisk igennem tiden.