Pilgrimsmærker og pilgrimme i Aalborg - Vrængmose Jensen, Christian (ALABU • Tidsskrift for nordjysk kulturhistorie, 2023)
Det seneste årtis arkæologiske udgravninger i Aalborg har mere end firedoblet byens fundmængde af middelalderlige pilgrimsmærker til ca. 67. De udgør dermed en betydelig del af Danmarks samlede fundmængde på ca. 288. Fundene fortæller, at pilgrimsmærker og pilgrimsfærd var aldeles velkendt i Aalborgs middelalder selvom de skriftlige kilder næsten er tavse derom. Mærkerne vidner om rejser, der er nået til Europas største valfartsmål som Rom, Santiago de Compostela, Køln, Aachen og Wilsnack. Aalborg-pilgrimme har også besøgt et at Nordens største mål i Vadstena ved flere lejligheder. Fundene giver også indtryk af en betydelig valfart til hjemlige mål, og den stigende fundmængde gør det muligt, at foreslå nye, hjemlige valfartsmål som steder, hvor der er produceret og solgt pilgrimsmærker. Det foreslås således, at der f.eks. har været solgt pilgrimsmærker ved birgittinerklostret i Mariager og måske ved det ”Hellige sakramente” i Kippinge på Falster.